Byggdes år
2003
Plats
Løkken
Material
SW04 HYVLADE BRÄDOR
Färger
Svart

I Løkken, nära Nordsjön, hittar du ett klassiskt danskt fritidshus som efter tjugo års exponering för det hårda kustklimatet, fortfarande ser otroligt fint ut. Under de senaste tjugo åren har fasaden bara målats en gång mot norr och öster och två-tre gånger mot söder och väster.

Fritidshuset och det tillhörande annexet byggdes nyligen ut. Det gick då att återanvända fasadbeklädnaden från Superwood från den del av fasaden som togs bort i samband med utbyggnaden. De gamla panelbrädorna var fortfarande i gott skick, trots det hårda kustklimatet, och behövde bara en omgång ny färg innan de kunde sättas upp igen.

Under årens lopp har vi kunnat konstatera att Superwood-fasaderna kräver väldigt lite underhåll eftersom det handlar om formstabilt kvalitetsträ. Under de senaste tjugo åren har fasaden bara behövt målas en gång mot norr och öster och två-tre gånger mot söder och väster. Det kan vi leva med. Samtidigt är det viktigt att säkerställa att trä får regelbundet underhåll och korrekt ytbehandling, eftersom det annars blir missfärgat och ytan bryts ner. Det är viktigt att inte glömma bort underhållet om man vill bygga i trä.
Anders Chr. Haahr
Hållbarhetskonsult, M. Sc., Milestone Pro.