Hållbarhet

Vi har mångdubblat hållbarheten för gran.

Gran är generellt ett träslag med låg hållbarhet. Superwood är de enda i världen som kan genomimpregnera gran, vilket avsevärt ökar träets beständighet. Läs mer om hur det går till här.

Med tanke på miljön skapar Superwood längre hållbarhet

När vi genomimpregnerar vårt granträ sker det i en patenterad högtrycksprocess som har tilldelats EU:s miljöpris. Resultatet är att träet fortfarande är ljust och torrt och endast har behandlats med ca 1 gram träskyddsmedel per bräda – vilket är tillräckligt för att skydda brädan utifrån och in och avsevärt öka beständigheten. Detta gör Superwood till en hållbar lösning när man väljer fasadbeklädnad. I vår fabrik erbjuder vi också att måla brädorna för att skydda ytan och öka hållbarheten ytterligare.

Hur vår hållbarhetsprocess skiljer sig från andra producenter

Här kan du se vår VD förklara varför gran inte kan genomimpregneras och varför Superwood ändå kan just det.

Se DTI:s senaste rapport om Superwood.

Hämta inspiration till ditt byggprojekt. I dessa projekt har träpanel från Superwood använts för att skapa ett unikt utseende och långsiktigt skydd mot väder och vind.

Dessa referenser visar också hur Superwoods fasadbeklädnader efter 20 år fortfarande ser ut som nya.

Under årens lopp har vi kunnat konstatera att Superwood-fasaderna kräver väldigt lite underhåll, eftersom de är tillverkade av formstabilt kvalitetsträ som inte skapar sprickor i färgen. Under de senaste 20 åren har vi bara behövt måla fasaden mot norr och öster en gång och mot söder och väster två-tre gånger. Det kan vi leva med. Samtidigt är det viktigt att säkerställa att trä får regelbundet underhåll genom korrekt ytbehandling, eftersom träet annars blir missfärgat och ytan bryts ner. Det är viktigt att inte glömma bort underhållet om man vill bygga i trä ...
Anders Chr. Haahr
Partner M.Sc. Milestone Pro

De tre viktigaste hållbarhetsfaktorerna

Trä är ett organiskt material. Därför är fyra faktorer avgörande för träets nedbrytning: val av material, konstruktionsförhållanden, klimatpåverkan och underhåll. Vi ser fantastiska exempel på träkyrkor som har stått i 400 år. Det gör de eftersom de är byggda med bra material, konstruerade på rätt sätt. Genom att välja det bästa materialet med den mest skyddande ytbehandlingen, behandla ytan så ofta som rekommenderas och samtidigt bygga konstruktivt får du bästa möjliga förutsättningar för din byggnad att hålla länge.

 

Val av träslag och hållbarhet

Träslaget är avgörande för fasadens hållbarhet. I diagrammet nedan klassificeras olika träslag efter hållbarhet. Obehandlad gran ligger på omkring 4 på skalan. När vi genomimpregnerar Superwood uppgraderar vi granen från hållbarhetsklass 4-5 till hållbarhetsklass 1. Detta placerar det i samma hållbarhetsklass som tropiska träslag som teak.

Om du väljer ett material med hög hållbarhet kan träets långa hållbarhet kompensera för en önskan om mindre underhåll eller mindre konstruktiva byggnadssätt, till exempel utan överhäng, som vi ser i mycket modern arkitektur.

Ytbehandling

Med en ytbehandling kan du skydda fasadbeklädnaden ytterligare. Väljer du en heltäckande färg i vårt sortiment ger den dessutom extra skydd mot röta och tränedbrytande svamp.

Konstruktion

När man arbetar med trä gäller det i hög grad att bygga sig ur fuktrelaterade utmaningar. I grund och botten är det smart att följa de gamla byggråden. Till exempel att bygga med droppnäsa, överhäng och att utforma fasaden så att man kan byta ut skadade brädor med tiden.